expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 7 marca 2018

Szakszuka z cieciorką i kiełbasą

Taki danie często przyrządzam mojemu mężowi na śniadanie ale możemy je również podać na obiad lub kolację. Szakszuka jest bardzo smaczna i sycąca, polecam.


Składniki:
3 jajka
150 gram kiełbasy wiejskiej Hańderek
0,5 puszki ciecierzycy
300 ml. przecieru pomidorowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Słodka i ostra papryka
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli i razem chwilę smażymy. Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy odsączoną z zalewy cieciorką, wszystko chwilę dusimy na małym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wbijamy jajka i na małym ogniu podgrzewamy do momentu aż jajka się zetną, najlepiej przykryć pokrywką wtedy jajka szybciej się ścinają.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz