expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 9 maja 2015

Wigilijna kapusta z grzybami


  • Kapusta z grzybami zawsze gości na wigilijnej kolacji, obowiązkowo musi być przyrządzona na oleju lnianym. Taka kapustę to mogą jeść całe święta, zawsze robię ją w dużej ilości.


  • Składniki:
  • 1 kilogram kapusty kiszonej

    2-3 garście suszonych grzybów

    2 cebule

    olej lniany

    4 ziarenka ziela angielskiego

    2 listki laurowe

    3 ziarenka pieprzu czarnego

    sól,pieprz
  • Sposób przygotowania:

Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin żeby grzyby zmiękły, gotujemy do miękkości. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę drobno siekamy, cebulę obieramy kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju lnianym, dodajemy kapustę z grzybami, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz