expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 10 maja 2015

Uszka z mięsem
Moja rodzina bardzo lubi uszka z mięsem, podaje je z barszczem czerwonym. Możemy je podać na świąteczny stół, sylwestra, nowy rok lub na uroczystość rodzinna. U mnie bardzo często goszczą jako danie obiadowe. Zawsze robię ich więcej i zamrażam w zamrażalniku.
  • Składniki:
  • Farsz:

    1,2 kilograma wołowiny

    1,2 kilograma łopatki wieprzowej

    2 cebule

    3 ząbki czosnku

    sól,pieprz
  • Ciasto:

    1 kilogram mąki

    2 szklanki ciepłej wody

    1 jajko i żółtko

    1/4 szklanki oleju

    odrobina soli
  • Sposób przygotowania:
  • Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą ,gotujemy do miękkości, cebule obieramy , kroimy w pióra, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Mielimy z ostudzonym mięsem na sitku o drobnych oczkach. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, dzielimy na mniejsze części.
  • Każdą część wałkujemy dość cienko podsypując, przekładamy na formę do uszek, z farszu robimy małe kulki, wtykamy w zagłębienia.
  • Przykrywamy drugim plackiem, mocno wałkujemy.
  • Formę odwracamy potrząsając wysypujemy uszka na wysypana mąką stolnicę lub tacę.
  • Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe uszka podajemy z barszczem czerwonym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz