expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 17 maja 2015

Śledzie w oleju z żurawiną

  • Śledzie z dodatkiem cebuli i suszonej żurawiny są bardzo smaczne i aromatyczne, bardzo ładnie wyglądają, polecam na wigilijny stół.
  • Składniki:
  • 0,5 kilograma filetów śledziowych

    2 cebule

    100 gram suszonej żurawiny

    olej

    2-3 łyżki oleju

    mielony pieprz kolorowy
  • Sposób przygotowania:
  • Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5-2 godziny, kroimy na mniejsze kawałki. Obraną cebulę drobno siekamy, żurawinę sparzamy gorącą wodą, odcedzamy. W większym słoiku układamy warstwę cebuli, śledzi i żurawiny, oprószamy pieprzem, zalewamy olejem wymieszanym z octem. Śledzie wstawiamy do lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz