expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 11 maja 2015

Śledzie w oleju


  • Trochę inna wersja śledzi w oleju,bardzo ładnie się prezentują się na świątecznym stole.
  • Składniki:
  • 0,5 kilograma filetów śledziowych

    2 cebule cukrowe

    2 cebule czerwone

    5 ogórków konserwowych

    1 mały słoik marynowanych grzybów

    olej
  • Sposób przygotowania:
  • Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę,kroimy na 2 cm.kawałki.Cebulę czerwoną i cukrową kroimy w drobną kostkę.Ogórki i grzyby kroimy w kostkę,2-3 grzyby zostawić do dekoracji.
  • Śledzie układamy warstwami w salaterce,na dno wyłożyć 2/3 cebuli cukrowej-połowę śledzi-2,3 ogórków konserwowych-pozostałe śledzie-grzyby marynowane-cebula czerwona.
  • Na wierzch układamy pozostałą część ogórków i cebuli i grzyby,tworząc dekorację.Całość zalewamy olejem.Pod przykryciem trzymamy w lodówce.
  • Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz