expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 11 maja 2015

Sałatka Lwowska


  • Pyszna sałatka na bazie burków ze śledziem i grzybami marynowanymi z sosem śmietanowo-musztardowym.Od kilku lat gości na moim świątecznym stole,moja rodzina zajada się nią ze smakiem.
  • Składniki:
  • 8 filetów śledziowych

    8 buraków

    4 ziemniaki

    4 marchewki

    4 jabłka

    1 seler

    8 ogórków kiszonych

    1 cebula

    1 słoik grzybów marynowanych

    sok z cytryny

    Sos:

    2 szklanki śmietany 18 %

    1,2 słoika musztardy rosyjskiej

    sól,pieprz

    cukier
  • Sposób przygotowania:
  • Buraki dokładnie myjemy i gotujemy bez obierania.Marchew,selera i ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy osobno bez obierania.Ugotowane warzywa kroimy w kostkę. Ogórki i jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Grzyby odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Pokrojone składniki , oprócz ziemniaków i śledzi mieszamy.Skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę mieszamy z musztardą, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.Na końcu dodajemy śledzie i ziemniaki,delikatnie mieszamy.
  • Sałatka najlepiej jak postoi dzień ,wtedy wszystkie smaki się połączą ze sobą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz