expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 16 maja 2015

Pierniczki

  • Takie pierniki piekę zawsze na święta, nie trzeba ich piec dużo wcześniej, można je jeść zaraz po upieczeniu, są miękkie.
  • Składniki :
  • 1 kilogram mąki pszennej

    400 gram miodu

    300 gram masła

    400 gram cukru pudru

    2 jajka

    2 żółtka

    20 gram sody oczyszczonej

    2 opakowania przyprawy do piernika
  • Sposób przygotowania:
  • Masło i miód przekładamy do rondla, podgrzewamy do rozpuszczenia się składników, pozostawiamy do ostudzenia. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i sodą , dodajemy przyprawę do piernika, wlewamy ostudzone masło z miodem i roztrzepane jajka. Zagniatamy gładkie lśniące ciasto, wałkujemy na grubość 0,5 cm, za pomocą foremek wycinamy różne kształty pierników. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Pierniczki możemy polukrować lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz