expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 9 maja 2015

Klopsy w sosie pomidorowym z warzywami


 Zwykłe klopsy możemy urozmaicić dodając do nich warzywa,przyrządzone w ten sposób są                   bardzo smaczne i aromatyczne.





Składniki:

0,5 kilograma mięsa mielonego

1 cebula

1 kajzerka

1 jajko

sól,pieprz

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1-2 łyżki śmietany 18%

2-3 łyżki mąki pszennej

olej do smażenia

Sposób przygotowania:



Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.Z mięsa formujemy małe klopsy,na patelni rozgrzewamy olej,układamy klopsy i obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor.
Klopsy przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut.Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach,dodajemy do klopsów i gotujemy do miękkości warzyw.Dodajemy koncentrat pomidorowy,chwilę jeszcze gotujemy.Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Zdejmujemy z ognia ,dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz