expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 18 maja 2015

Babka keksowa

Smaczna i efektowna babka keksowa,jest wilgotna i smaczna.Zawsze piekłam keks ale tym razem postanowiłam upiec w formie babki.
Składniki:
250 gram mąki pszennej

250 gram miękkiego masła

250 gram cukru

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

300 gram mieszanki keksowej

50 ml. rumu

Lukier:

150 gram cukru pudru 

2-3 łyżki soku z cytryny

1-2 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

kandyzowana skórka pomarańczowa

tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem ,nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy na gładką masę.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy.Na końcu dodajemy mieszankę keksową wymieszaną z rumem.Formę do babki smarujemy tłuszczem.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczoną i ostudzoną babkę,posypujemy skórką pomarańczową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz